Wat is er allemaal te doen op Texel? 7 Texel tips!

Wat is er allemaal te doen op Texel? 7 Texel tips!

Wat is er allemaal te doen op Texel? 7 Texel tips!

Texel is een heerlijk eiland. Misschien wel het meest veelzijdige eiland van de waddeneilanden. Maar wat is er allemaal te doen op Texel? Wanneer je naar Texel op vakantie gaat hoef jij je niet te vervelen. Rustige natuurgebieden, gezellige dorpjes, uitgestrekte stranden, restaurants, eetcafés, strandpaviljoens, musea, een bioscoop, boerderijwinkels, verkoop stalletjes langs de weg, klimpark, zwembaden, je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het op Texel. Het is niet voor niks dat wij veel terugkerende gasten hebben, voor velen geldt: je komt 1 keer als gast naar Texel en bent voor de rest van je leven Texelfan. Maar wat mag je nu echt niet missen op Texel? Ik geef je hier 7 tips over wat te doen op Texel. 7 tips die jouw vakantie op Texel nog een beetje mooier maken!

  • Bezoek de vuurtoren
  • Kaasboerderij Wezenspyk
  • Landgoed Bonte Belevenis
  • Zorgboerderij Novalishoeve
  • Knapzakwandeltocht over De Hogeberg
  • Huifkartocht Jan Plezier
  • Garnalenvissen op Texel

1. Bezoek de Vuurtoren van Texel

Vanaf de Vuurtoren is het uitzicht fenomenaal! Je moet er iets voor over hebben want via een wenteltrap beklim je 6 verdiepingen. Maar onderweg leer je van alles over de geschiedenis van de vuurtoren, hartstikke interessant. Wist je dat de vuurtoren zwaar te lijden heeft gehad in de oorlog? De kogelsgaten zijn nog te zien omdat er een nieuwe torenmuur is gebouwd om de kapotgeschoten turen, je kunt tussen de muren lopen om de kogelgaten te bekijken, spannend

2. Kaasboerderij De Wezenspyk

Op Kaasboerderij De Wezenspyk wordt heerlijke kaas gemaakt. De kazen vallen geregeld in de prijzen. Bij de kaasboerderij is een kaascafé en boerderijwinkel waar je altijd vriendelijk wordt geholpen. En vanuit de winkel kun je het kaasmaken zien. Bij de boerderij kun je het landschapspad volgen naar het Schapenmuseum achter de boerderij en zo kom je alles te weten over het oude landschap van Texel. In het Schapenmuseum van Stichting Skéép en Lantskap leer je alles over het Texelse schaap. Ook draait er een film over de Texelse schapen. De toegang is gratis. Wanneer je wilt kun je je hier zo een paar uur vermaken en neem daarna een paar verschillende soorten kaas mee: heerlijk voor op de borrelplank in het vakantiehuisje op Texel

3. Landgoed De Bonte Belevenis

Alleen de locatie van Landgoed De Bonte Belevenis is al prachtig! Je vindt het landgoed net buiten het mooie dorp Den Hoorn. Hier worden ambachtelijke producten gemaakt die u zeker zullen verrassen. Graag laten zij de bezoekers ervaren hoe alledaagse producten worden gemaakt. Denk aan zeep bier, kaarsen, brood, bier, likeur, whisky en sinds kort ook huisgemaakte snoepjes. Al deze producten zijn ook te koop in de winkel. Wanneer de maatregelen het toelaten ga dan zeker tijdens je vakantie op Texel eens aan de slag met de Ambacht-Strippenkaart. Daarmee leer je bijvoorbeeld zelf zeep te maken, brood te bakken en indien mogelijk met pure en Texelse grondstoffen, echt leuk om te doen. Wist je dat er in de vakantiehuisjes ook diverse producten van De Bonte Belevenis worden gebruikt? Onder andere de handzeep en de shampoobar.

4. Zorgboerderij Novalishoeve

Novalishoeve is een bijzondere boerderij op Texel.  Overal op het erf staan de deuren voor je open. Nieuwsgierig? Ontdek hier hoe biologisch boeren in zijn werk gaat.  Zaaien, oogsten, melken. In het sfeervolle dagcafé proef je het beste van het land. Van graan tot fruit; hier verwerken ze alles in heerlijke producten. Het ambachtelijke werk ligt in handen van jongeren met een zorgvraag. Natuurlijke ingrediënten worden met liefde en aandacht verwerkt. En dat proef je! Tip van mij: ik vind het ijs van Novalishoeve het lekkerste ijs van Texel! In de winkel vind je (h)eerlijke biologische producten zoals kruidenthee, seizoensgroenten, zuivel, vlees, taart en brood. Genoeg keuze om bij terugkomst in je chalet of bungalow op Texel een heerlijk ontbijtje, lunch of diner op tafel te zetten.

5. Knapzaktocht over De Hogeberg

Schapenbedrijf De Waddel heeft weer iets leuks bedacht: de knapzaktocht. Wandelend over het oude land van Texel, maak je kennis met de rijke historie van het Hoge Berggebied en geniet je van producten van de boerderij. Met een rugzak boordevol Waddel-lekkers wandel je door het glooiende landschap op en om de Hoge Berg, de oudste plek van Texel. Je wandelt grotendeels over onverharde paadjes en op sommige plaatsen door de weilanden. Onderweg eet je een lunch met door de boerin gebakken brood dat je zelf belegt met producten van De Waddel. Je krijgt een route met uitgebreide informatie over de omgeving mee. Kinderen krijgen een speurtocht mee en krijgen na afloop een kleine verrassing. Er is een langere (5,3 km.) en een kortere (3,3 km.) wandeling. Honden mogen (aangelijnd) mee op de korte route.

6. Huifkartocht Jan Plezier

Tijdens een huifkartocht met de Jan Plezier geniet u van de prachtige natuur en de gezonde Texelse buitenlucht. Er worden verschillende tochten georganiseerd. Zoals de natuurtochten door het Nationaal Park Duinen van Texel. De tocht duurt ongeveer 3 uur en gaat door de Nederlanden, de Muy, de Slufter en over het strand of door bos en duinen. Op de huifkar, getrokken door Belgische trekpaarden, beleef je het afwisselende Texelse landschap op een unieke manier. Tijdens de rit schenkt koetsier Pieter koffie, thee, warme chocomelk en limonade en trakteert hij je op Texelse koek van Bakker Timmer. Honden mogen (aangelijnd) mee.

7. Garnalenvissen op Texel

Garnalen vissen en zeehonden kijken op Texel. Met de kotter het Wad op: ik blijf het bijzonder vinden. Wanneer je meevaart met de TX10 of de TX20 ervaar je het leven van een visser. Onderweg kun je genieten van alle verhalen die visser Herman of Frido tijdens het varen en vissen vertelt met de nodige dosis humor maar vooral ook met heel veel passie voor hun vak. Tijdens de tocht mogen de gasten overal kijken, dus ook in de stuurhut. Het is altijd weer een verrassing wat zich allemaal in de netten bevindt wanneer deze worden uitgestort boven het dek. Daarna wordt er uitgebreid tekst en uitleg gegeven over de vangst. Gevolgd door een lesje garnalenpellen. En wanneer je de kunst van het garnalen pellen onder de knie hebt kan het genieten beginnen:  verse garnalen uit de Waddenzee en met uitzicht op de Waddenzee, eventueel met een Texels biertje uit de kombuis erbij. Ultiem genieten! En wanneer je geluk hebt worden er onderweg ook nog zeehonden gespot.

Heb je iets aan deze tips gehad tijdens je vakantie op Texel of heb je misschien zelf nog tips? Leuk als je een reactie achterlaat!

MOD_RAXO_RAMP_NOIMAGE

Wassersport auf Texel

Bei so viel Wasser im Umkreis muss es natürlich zahlreiche Wassersportaktivitäten geben. Wellenreiten, Kitesurfen, Katamaran-Segeln,…
MOD_RAXO_RAMP_NOIMAGE

Radeln auf Texel

Texel ist das ultimative Ziel für Radfahrer. Das Netz an Radwegen ist überaus umfangreich. Einer führt sogar außerhalb des Deiches am…