Kinderboekenweek: Kinderboeken over Texel

Kinderboekenweek: Kinderboeken over Texel

Kinderboekenweek: Kinderboeken over Texel

Deze week is het Kinderboekenweek. Vroeger vond ik dit altijd een feestweek. Wij mochten vaak een (nieuw!) boek uitzoeken en kregen vaak daarbovenop ook nog eens het boekenweekgeschenk. De bibliotheek was gezellig ingericht en ook op school draaide alles om het thema van de Kinderboekenweek. Warme herinneringen. Ik hou nog steeds enorm van boeken, ook tweedehands, maar van een nieuw boek maakt mijn hart toch altijd een sprongetje. Wist je dat er ook diverse kinderboeken over Texel gaan? Daarom in deze Kinderboekenweek: Kinderboeken over Texel.

1. Pinkeltje op Texel – Studio Dick Laan

Wie is er niet groot mee geworden? De boeken van Dick Laan over Pinkeltje, ik vond ze prachtig! En sinds oktober 2020 gaat Pinkeltje dus ook op avontuur naar Texel. Pinkeltje en Pinkelotje gaan samen op vakantie naar Texel. Maar het is al snel gedaan met de rust. Er steekt een storm op (het is toch Texel hè ? ) en vlak voor de kust vergaat een schip. De bemanning bereikt gelukkig heelhuids de kust maar er is ook een albinozeehondje aangespoeld. Gelukkig ontfermen de Texelaars zich over het zeehondje en noemen hem Biem. Maar dan verdwijnt Biem. Pinkeltje is erg bezorgd want hij heeft de kapitein van het vergane schip horen zeggen dat zo’n bijzondere zeehond veel geld kan opleveren. Pinkeltje en Pinkelotje roepen de hulp in van de Sommeltjes, een Texels trollenvolkje. Hopelijk loopt dit allemaal weer goed af!

2. Wessel van Texel – Erik van Os en Elle van Lieshout

Wessel is een echte ram, met weinig oog voor zijn omgeving. Het liefst ramt hij alles wat hij tegenkomt omver, en daar hebben de andere dieren op Texel schoon genoeg van. Groot is dan ook hun blijdschap als Wessel letterlijk omvalt bij het zien van Blonde Bessie uit de Koog – en daarna niet meer overeind kan komen. Blonde Bessie krijgt medelijden en biedt hem een helpende poot, op voorwaarde dat hij zijn leven betert, dat wel. Maar een Texelse ram verliest zijn vechtlust niet zomaar… Bron: Libris

3. Elsje op Texel – Eric Hercules

Elsje is scherp en schattig, heeft een kort lontje maar ook een groot hart en samen met haar vriendje GaitJan en hondje Puppie beleeft ze haar doldwaze avonturen op de mooiste plek van Nederland… TEXEL! Elsje geeft haar eigenwijze draai aan en gezouten mening over zeehonden, flessenpost, topless zonnen, kuilen graven en gestrande walvissen. Bron: Bol.com

4. Funny op Texel – Evelien van Dort

Echt een boek voor paardenmeisjes. Ik was vroeger zo’n paardenmeisje dus dit was dan zeker mijn favoriet geweest! ‘Funny op Texel’ is het elfde deel in de paardenserie van Evelien van Dort. Eva en Funny maken van alles mee samen. Eva wil graag een strandrit maken met Funny. Margreet heeft een geweldig plan: ze gaan samen met hun pony’s logeren bij haar oma en opa op Texel. De voorbereidingen zijn best spannend. Wat moeten Eva en Margreet voor de reis meenemen en hoe reageren de pony’s op het strand en de zee?

5. Bobbi – Monica Maas

Bobbi mag niet ontbreken in dit rijtje. Niet dat de boeken over beertje Bobbi persé over Texel gaan maar illustratrice en kinderboekenschrijfster Monica Maas woont wel op Texel. De boekjes worden wereldwijd verkocht, net als de illustraties van Monica Maas. Neem zeker eens een kijkje op haar website, echt de moeite waard.
Over de serie Bobbi van de website: Het character Bobbi is ontworpen door Monica Maas. Sinds 2002 worden de succesvolle boeken over het beertje Bobbi uitgegeven door Kluitman in Alkmaar. Vanaf 2012 is Monica behalve illustratrice ook de schrijfster van de Bobbi-boeken. Op dit moment bestaat de serie uit 50 titels en wereldwijd zijn er meer dan 2 miljoen Bobbi-boeken verkocht. Door de herkenbaarheid en de verschillende thema’s zijn de boeken geliefd bij peuters, kleuters en hun (groot-)ouders.

De meeste van deze boeken zijn te bestellen via bijvoorbeeld bol.com of Libris.nl maar nog leuker wordt het natuurlijk wanneer je een kinderboek over Texel bestelt bij een echte Texelse boekhandel. Zelf koop ik graag mijn boeken bij Nauta Boek in Den Burg, vriendelijke medewerkers en super service.

Heb jij tips over leuke (kinder-)boeken over Texel? Leuk wanneer je dit laat weten in de reacties!

MOD_RAXO_RAMP_NOIMAGE

Radeln auf Texel

Texel ist das ultimative Ziel für Radfahrer. Das Netz an Radwegen ist überaus umfangreich. Einer führt sogar außerhalb des Deiches am…
MOD_RAXO_RAMP_NOIMAGE

Wassersport auf Texel

Bei so viel Wasser im Umkreis muss es natürlich zahlreiche Wassersportaktivitäten geben. Wellenreiten, Kitesurfen, Katamaran-Segeln,…