Knapzaktocht over het oude land van Texel

Knapzaktocht over het oude land van Texel

Knapzaktocht over het oude land van Texel

Eindelijk was het dan zover: wij hebben de knapzaktocht over het oude land van Texel, gebied De Hogeberg, gelopen! Wat hebben wij genoten!

Onlangs was een fijne vriendin jarig. Omdat zij zelf de leukste winkel van Texel heeft (vind ik ? ) kan ik daar op materieel gebied weinig meer aan toevoegen ? Dus dacht ik: we gaan voor een beleving! Welke, daar hoefde ik niet lang over na te denken want deze route stond ook al een tijdje op mijn eigen verlanglijstje. Het werd dus de knapzaktocht van Schapenbedrijf De Waddel.

Schapenbedrijf De Waddel

De Waddel wordt gerund door familie Bakker, zij kunnen vol passie over het boerenleven en in het bijzonder over de schapenhouderij vertellen. Er is een boerderijwinkel en wanneer deze niet geopend is kun je terecht bij de vries- en koelautomaten om bijvoorbeeld heerlijke schapenkaas of ambachtelijke lamsham te kopen.

De route

Om half 12 verzamelden wij bij Hoeve De Waddel, gebouwd in 1625. Voorzien van rugzak gevuld met allerlei lekkernijen van De Waddel en een boekje met routebeschrijving begonnen wij aan onze knapzaktocht over het oude land van Texel. Nu is kaartlezen niet mijn sterkste kant maar omdat ik geboren en getogen ben in het Hogeberggebied zou het mij vast niet lukken om hier te verdwalen ? Naast een kaart met de route wordt deze route ook duidelijk beschreven in het boekje, handig voor degene die net als ik niet zo handig is met kaartlezen. Je kunt zelfs een QR code scannen voor de route, en dat allemaal op het oude land van Texel, wie had dat vroeger kunnen bedenken.

De knapzaktocht

Je kunt kiezen uit 2 routes: een korte (3,3 km) en een lange (5,3 km). Wij kozen voor de lange. Gelijk vanaf de Waddel loop je al over een prachtig pad, tussen de tuinwallen door, dwars door het weiland. Al kletsend en genietend van het september zonnetje en het landschap kwamen wij aan op het “uitkijkpunt” boven op de Hogeberg. Hier heb je een prachtig uitzicht over Texel, je kunt hiervandaan zelfs de Waddenzee zien. Vroeger als kind zat ik hier ook graag. Wij besloten om hier aan onze lunch te beginnen.

De knapzak

Tijd om de knapzak uit te pakken. Wat een verrassing was dat! Een echte boerenlunch bestaande uit ovenvers zelfgebakken brood door de boerin, schapenboter (lekker!), schapenkaas (echt proberen, heerlijk), lamsham (hierna wil je deze nooit meer uit de supermarkt), verschillende soorten worst, zelfgemaakte jam en flesjes water. Al uitkijkend over het Hogeberggebied en de Waddenzee hebben wij genoten van onze lunch.

Waterlelies

Goed gevoed vervolgden wij onze route. De Hogeberg weer af en richting Brakestein, (wij hebben per ongeluk het bosje Het Doolhof en de Zandkuil overgeslagen…). Daarvandaan liepen wij weer over een prachtig wandelpad dwars door de landerijen. Verscholen achter de bomen werden wij nog getrakteerd op schitterend bloeiende waterlelies in de sloot. Nog een klein stukje door het land en toen kwamen wij weer uit bij De Waddel, wat een heerlijke wandeling. Als klap op de vuurpijl kreeg mijn vriendin ook nog eens een pot (nog warme) huisgemaakte jam mee voor haar verjaardag, echt boerengastvrijheid!

Interesse?

Wil je ook eens rondkijken bij De Waddel? Je vindt de hoeve aan de Westergeest nummer 4. Of neem alvast een kijkje op de website wat daar allemaal te doen is want naast de knapzaktocht organiseren zij ook nog rondleidingen maar ook een Texelse barbecue bij de schapenboet.

Ben je benieuwd wat er nog meer te beleven is op Texel in de herfst? Je leest het hier.

MOD_RAXO_RAMP_NOIMAGE

Verkaufsstände auf Texel

Texel-Tipp: Verkaufsstände auf Texel. Entlang der Straßen und Radwege finden Sie viele Verkaufsstände mit lokalen Produkten. Das Angebot…
MOD_RAXO_RAMP_NOIMAGE

Wassersport auf Texel

Bei so viel Wasser im Umkreis muss es natürlich zahlreiche Wassersportaktivitäten geben. Wellenreiten, Kitesurfen, Katamaran-Segeln,…