Bezienswaardigheden op Texel

bezienswaardigheden op Texel

Bezienswaardigheden op Texel

Ben jij benieuwd naar de bezienswaardigheden op Texel? Ik zet er hier een aantal voor je op een rijtje!

Natuurlijk is Texel bekend vanwege de prachtige stranden, rondom zee en uitgestrekte natuurgebieden. Maar er is nog veel meer te ontdekken en daarbij mogen deze 7 bezienswaardigheden op Texel eigenlijk niet ontbreken:

  1. Vuurtoren

De vuurtoren bij De Cocksdorp is een begrip op Texel en kom je daarom ook op vele foto’s tegen. Een bezoek aan de vuurtoren is zeker de moeite waard. Vanaf de Vuurtoren is het uitzicht fenomenaal! Je moet er iets voor over hebben want via een wenteltrap beklim je 6 verdiepingen (118 treden, prima work-out ? ). Onderweg leer je van alles over de geschiedenis van de vuurtoren, hartstikke interessant. Wist je dat de vuurtoren zwaar te lijden heeft gehad in de oorlog? De kogelgaten zijn nog te zien omdat er een nieuwe torenmuur is gebouwd om de kapotgeschoten muren, je kunt tussen de muren lopen om de kogelgaten te bekijken, spannend!

  1. De IJzeren Kaap

De  IJzeren Kaap bij Oosterend is een ijzeren zeekaap en is in die functie als herkenningspunt, een baken voor de scheepvaart. In 1854 werd de zeekaap ontworpen als vuurloos baken dat alleen overdag voor de scheepvaart zichtbaar was. De kaap vormde samen met de kerktoren van de Hervormde Kerk in Oosterend een bakenlijn ten behoeve van de scheepvaart in het oostelijk deel. Door de toename van de nachtelijke scheepvaart en het grillige verloop van het vaarwater werd in 1977 de bakenlijn verplaatst naar het noorden. Ook werd een vuurbaken wenselijk geacht. De ijzeren kaap werd toen om verwarring bij de schippers te voorkomen verplaatst. De ijzeren kaap is een rijksmonument en is in 2010 gerestaureerd.

  1. Molen van het Noorden

Een veel gefotografeerde molen, deze mag dus zeker niet ontbreken in het rijtje bezienswaardigheden op Texel. De molen van Het Noorden is een poldermolen. Je vindt deze ten noorden van Oosterend. Bij inpoldering van de noordoostelijke gebieden van het eiland Texel bleek in 1878 een grote molen nodig om het gebied te bemalen. De molen raakte in de jaren zestig van de twintigste eeuw buiten bedrijf en werd in 1970 eigendom van de Vereniging De Hollandsche Molen die enkele jaren later een restauratie liet uitvoeren.

  1. Schapenboeten

Wanneer je van de boot af rijdt kom je ze al snel tegen: de typische “halve schuren” in het land. Dat zijn de schapenboeten. Dit zijn kleine schuren waarin hooi en voer voor de schapen werden opgeslagen, vandaar de naam. De schapenboeten staan met de platte kant (en de toegangsdeur) naar het noordoosten, dit omdat de wind op Texel voornamelijk uit het zuidwesten waait. Het dak van de schapenboeten is bedekt met riet of dakpannen en de relatief lage muren, hebben kleine raampjes. Inmiddels staat een groot aantal overgebleven boeten op de monumentenlijst.

  1. Fonteinsnol

Spreek uit als Fonteins nol ? De Fonteinsnol is een nol (nol is een ander woord voor duin) in het bos De Dennen, nabij de kruising Westerslag/Rozendijk. De naam verwijst naar een opgedroogde waterbron die zich op de helling van dit duin bevond. Bovenop het duin staat een houten uitkijktoren. Even klimmen en je hebt een fantastisch weids uitzicht op de omgeving.

  1. Kerkje van Den Hoorn

Nog zo’n fotogeniek object: het kerkje van Den Hoorn. De Hervormde kerk is een markant kerkgebouw uit 1425 met een witte toren. Het koorgedeelte werd in 1641 gesloopt en het schip werd in 1646 door de stenen topgevel afgesloten. Op die muur staat nu nog het jaartal 1646. Maar de kerk zelf is dus veel ouder. Prachtig gelegen aan de rand van het dorp. De kerk is nog steeds in gebruik, voor kerkdiensten maar ook als trouwlocatie en er worden (klassieke) concerten gegeven. Het kerkgebouw is een rijksmonument.

  1. De Hoge Berg

Verwacht geen hooggebergte maar wel een prachtig historisch gebied. Op het oudste en hoogste gedeelte van Texel vind je natuurgebied de Hoge Berg. Het ligt ongeveer 15 meter boven zeeniveau. Het gebied is ontstaan door kleiopstuwingen in de ijstijd, zo’n 150.000 jaar geleden. Je vindt hier glooiend grasland, schapenboeten en Texelse tuunwoallen. Erg leuk is ook het bosje Doolhof met zijn wandelpaden, zandkuil en de beroemde “zeven pannenkoeken” waaronder de Engelse steen verborgen zou liggen. Aanrader in dit gebied is De Knapzaktocht van Schapenbedrijf De Waddel.

Zeven bezienswaardigheden op Texel, maar als je denkt dat dit alles is wat Texel te bieden heeft dan heb je het mis. Er is zoveel te beleven op het eiland! Je leest het in alle andere tips. En op Facebook en Instagram geef ik je een kijkje in het eilandleven. Dus volg Verhuurservice Texel zeker op Facebook en/of Instagram!

Enthousiast geworden en wil je weten of er nog iets beschikbaar is op Texel? Je checkt het hier: https://verhuurservicetexel.nl/accommodaties

Strand op Texel

Voor de strandliefhebbers wacht er aan de westkant ruim 30 kilometer zandstrand. Je hoeft niet urenlang in de file te staan om vervolgens…

Stalletjes op Texel

Texel tip: Stalletjes op Texel. Langs wegen en fietspaden staan veel verkoopstalletjes met lokale producten. Het aanbod van deze stalletjes…

Fietsen op Texel

Texel is de fietsbestemming bij uitstek. Het netwerk van fietspaden is zeer uitgebreid. Er is zelfs een fietspad buitendijks langs de…